Tobias Sikström

Tobias Sikström

Tobias Sikström

Kings stylist och modebloggare Tobias Sikström skriver om stiltips, modenyheter och lättburet vardagsmode.

Fotofunktionerna du inte får missa i nya iPhone 11 Pro

tobiassikstrom  |  Publicerad 2020-03-01 23:33  |  Lästid: 3 minuter

Foto- och videofunktioner. Jag åkte med Apple till Finska Lappland för att djupdyka i några av alla nya funktioner på iPhone 11 och Apple Watch Series 5 (kommer i ett eget inlägg). På plats fanns både fotoproffs och de som varit med och utvecklat de nya produkterna. Nu är det min tur i ordningen att berätta vidare om några av de fotofunktioner som du absolut inte under några omständigheter får missa.

Night Mode

Biderna är tagna vid samma tillfälle med Night Mode. Den ena med 2 sekunder slutartid. Den andra med 30 sekunder.

Jag tyckte länge att min kamera på min iPhone 8S var den bästa som fanns. Jag fick ta alla mina vänners bilder med min telefon och sedan air drop:a dem vidare – tills en kompis skaffade en iPhone 11 Pro. Hjälp! Skillnaden är, 100 % ärligt, den sjukaste jag varit med på det sätt att kvalitén och ljuskänsligheten är så mycket bättre.

På nya iPhone 11 finns funktionen ”Night Mode”. Den sätts på automatiskt när kameran upptäcker svagt ljus och mycket mörker. Funktionen innebär att kameran föreslår hur många sekunder slutartid som behövs för bästa resultat. Vill du öka/minska den kan du välja mellan 2-30 sek (måste i princip vara bäcksvart för att 30 sek ska föreslås). Här ovan är ett exempel på hur sinnessjuk night mode faktiskt är. Bilderna är tagna precis samtidigt i bäcksvart mörker. Bilden till vänster är tagen i automatiskt läge med 1-2 sekunders slutartid. Bilden till höger är tagen med 30 sek slutartid – och blir såhär ljus!?!? Stativ behövs för 30 sek, om du inte har ett otroligt stabilt och odarrigt grepp.

Videokvalitén – 4K

Videokameran har även den fått ett rejält lyft när det kommer till kvalité och inställningar. Välj mellan olika inspelningsformat beroende på användningsområde samt vad det är du ska filma . Till exempel video i 4K med 60 bilder/sekunden i snabba sammanhang som sport. Nya videokameran har en galen kvalité! Om du inte tror mig, kolla in Lady Gaga’s nya musikvideo för Stupid Love som är helt inspelad med endast iphone 11 Pro. Det du!

Vidvinkelkamera

Fotat med vidvinkel - här går jag endast någon meter bakom personen framför mig, men ser ut att vara långt efter.

Med Iphone 11 Pro kan du ta vidvinkelbilder. Om du till exempel vill backa för att få mer avstånd från ett objekt du ska ta bild på, men en vägg eller annat är i vägen, kan du fota med vidvinkel. Då zoomas bilden ut och breddas. För att få samma funktion på min Canonkamera har jag behövt kånka med ett extra objektiv. Funktionen är extra bra när du vill ta bild eller video på miljöer/landskap och få med så mycket i bilden som möjligt. En rooftop selfie någonstans kanske?

Uppdaterad porträttfunktion

Porträttfunktionen har funnits sedan ett par iPhones tillbaka. Nu är den dock ännu smartare! Om du fotar med systemkamera vanligtvis är du nog mycket bekant med objektivens olika bländare och diverse skärpedjup som de tillåter. Med porträttfunktionen kan du ställa in bländaren i efterhand (alltså det lilla "f" som du ser i gult längst upp i bilden och i det svarta reglaget nedtill). Det påverkar hur mycket oskärpa som finns i bakgrunden. f 1,2 blir alltså väldigt suddigt i bakgrunden och f 16 blir inget suddigt alls. Människa eller pälsdjur funkar lika bra.

I funktionen finns även ett eget redigeringsprogram när du kan göra allt det som olika redigeringsappar tillåter, samt en hel del nya funktioner för att reglera hur ljuset faller på huvudmotivet i bilden.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-01 23:34