Tobias Sikström

Tobias Sikström

Tobias Sikström

Kings stylist och modebloggare Tobias Sikström skriver om stiltips, modenyheter och lättburet vardagsmode.

Highlights från Pitti Uomo 97

tobiassikstrom Backstage @ Jil Sander_Guest Designer - 016
tobiassikstrom  |  Publicerad 2020-01-15 17:53  |  Lästid: 3 minuter

Pitti Uomo. Förra veckan besökte jag Florens, Italien, för att kolla in Pitti Uomo 97. Det var alltså 97:e gången som världens störta herrmodemässa ägde rum. På plats fanns press, inköpare, influencers, kreatörer och människor som på ett eller flera sätt arbetar med mode. Det är väldigt kul att se att besökare från alla världens olika hörn samlas i denna lilla stad för att gemensamt uttrycka sitt intresse för herrmode och stil.

Här nedan har jag samlat lite höjdpunkter från mässan och visningarna.

Jil Sander

Backstage @ Jil Sander_Guest Designer - 055
detail shot Backstage @ Jil Sander_Guest Designer - 011

Jil Sander var inbjudna som årets gästdesigner under Pitti. Designduon Lucie och Luke Meier visade upp märkets karaktäristiska och minimalistiska siluetter i bland annat oversize-passform, draperade kostymer, cremiga färger och detaljer i välarbetat hantverk.

Pitti Immaginne - The Trade Show

streetstyle
Florens streetstyle piatti uomo 97 tobias sikstrom
streetstyle piatti uomo 97 tobias sikstrom

Streetstyle från herrmodemässan.

Stefano Pilati / Random Identities

Modeskaparen Stefano Pilati har arbetat som huvuddesigner för bland annat YSL. Sedan ett par år tillbaka har han ägnat tiden till att jobba fram sitt soloprojekt som presenterade under Pitti – nämligen Random Identities. Visningen var otroligt androgyn med oerhört könsöverskridande plagg där stylingen helt klart ville omformulera (eller sudda ut) maskulint vs feminint. Många modekunniga menar att detta är starten på "framtidens mode".

stefano pilati

Brioni

Italienska skrädderiet Brioni firade 75 år med sin AW20-visning. De bjöd in till ett renässanspalats med dukat middagsbord där modellerna inte var taniga 20-åringar utan musiker i alla åldrar som bjöd på vacker klassisk musik. Märket var väldigt troget sina rötter; maskulint, välskräddat och tidlöst.

tobias sikstrom Brioni @ Pitti Immagine Uomo 97 - 004
tobias sikstrom Brioni @ Pitti Immagine Uomo 97 - 004

Scandinavian Manifesto

Intresset för skandinaviskt mode är fortfarande stort. Under veckan höll svenska märken som bland annat Oscar Jacobson och Tiger of Sweden presentationer och tillställningar. Inne på mässan finns dock ett samlat område där skandinaviska märken gemensamt ställer ut och presenterar sina höstkollektioner för inköpare och intressenter. I år visade bland annat Rue de Tokyo, Adnym Atelier, Mfpen och Chimi Eyewear.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-02-19 15:53